top of page
Zoeken
  • infoervaringrijker

Cycloon: "Duurzaamheid begint eigenlijk heel klein."

Bedrijfsleider Jonneke Sterk vertelt hoe Cycloon duurzaamheid in de kern van het bedrijf verweven heeft.


Bij Cycloon zit duurzaamheid in het dna: al vanaf de oprichting is dit het bestaansrecht van het bedrijf. De oprichters hadden de missie om de post- en pakketsector te verduurzamen en zeiden: "Of we doen het duurzaam, of we doen het niet."


Investeer in je mensen

Maar hoe kun je duurzaamheid nou als bestaand bedrijf in je kern verweven? En hoe houd je je bedrijf ook duurzaam als het groeit? Cycloon is uitgegroeid tot een groot bedrijf, maar blijft steeds investeren in de kern: duurzaamheid. En dat zit vooral in de mensen zelf, zegt Jonneke. Om écht duurzaam te zijn als bedrijf, moet je dat 'vastleggen' in je mensen. Medewerkers moeten in het duurzame verhaal geloof en dat ook uitdragen.


Creëer bewustwording

Bij Cycloon doen ze dat op verschillende manieren. Zo is duurzaamheid bijvoorbeeld al een thema tijdens het sollicitatiegesprek, zodat mensen weten bij wat voor bedrijf ze terecht komen en daar ook bewust voor kiezen. Ook personeelsuitjes en dergelijke activiteiten hebben altijd iets met duurzaamheid te maken. Door er steeds weer mee in aanraking te komen, ga je zelf steeds vaker nadenken over duurzame keuzes.


Geef ruimte voor initiatief

Daar komen natuurlijk ook goede ideeën uit voort voor op de werkvloer. Jonneke geeft aan dat initiatieven van medewerkers heel serieus worden genomen bij Cycloon. Bovendien krijgt iedereen "zijn eigen opdracht" binnen de duurzaamheidsdoelstellingen om ervoor te zorgen dat niet één iemand verantwoordelijk is voor duurzaamheid, maar de hele organisatie zich betrokken voelt.


Maak het klein

Die duurzame doelstellingen zijn bij Cycloon volledig opgenomen in de bedrijfsdoelstellingen. En dat gaat verder dan alleen je certificaat willen behouden en de buitenwereld laten zien wat je doet. Duurzame bedrijfsvoering vraagt om échte keuzes, ook juist in de kleine dingen. Zo gebruikt Cycloon bijvoorbeeld koffiekopjes van de kringloop in plaats van wegwerpbekers en bestaat de kantoorinrichting bijna volledig uit hergebruikte spullen. Al deze dingen zijn belangrijk om je medewerkers te laten zien wat het betekent om duurzaam te leven en hen te stimuleren dat ook zelf te doen. Jonnekes tip is dan ook om duurzaamheid klein te houden, zodat je het ook waar kunt maken.


Doe het samen

Toch zijn de duurzaamheidsdoelstellingen van Cycloon alles behalve klein. In 2025 wil het bedrijf klimaatpositief zijn. Zulke grote doelen worden altijd weer onderverdeeld in kleinere subdoelen, zoals het vergroenen van het wagenpark en de inkoop van energie. En ze kunnen het niet alleen. Jonneke benadrukt hoe belangrijk het is om met andere partijen in gesprek te gaan die ook op zoek zijn naar oplossingen om iets duurzamer te doen, zelfs met concurrenten. Je moet gezamenlijk optrekken om de verandering te kunnen maken.


Challenge of the day

Dit is dan ook de uitdaging die Jonneke andere ondernemers en bedrijfsleiders mee willen geven: Ga in gesprek met je leverancier of inkooporganisatie om te kijken waar een duurzamer alternatief voor handen is. Kun je bepaalde dingen duurzamer inkopen of misschien zelfs afschaffen? Welke mogelijkheden zijn er al die jouw processen groener maken?

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page